torstai 16. elokuuta 2012

Hei hoi

Musiikkitalon edustalle pystytetään tosi isoa haukiveistosta. Toisin kuin voisi odottaa, veistoksen hauki on pystyasennossa. Luonnontilassa se luultavasti viihtyy parhaiten öö oikeinpäin.
Se on iso.
Kiinnostavaa, että kala saa oman patsaan. Yleensähän ihmiset eivät oikein osaa ajatella kaloja eläiminä. ("En syö lihaa, mutta kalaa syön kyllä." Mikä logiikka?) Kaloilla kuitenkin on yhtä herkkä tuntoaisti kuin ihmisillä, ellei herkempi. Ne tuntevat stressiä, pelkoa, mielihyvää ym niin kuin muutkin elävät otukset. Ne aistivat ympäristöään ja kommunikoivat keskenään omilla kalatavoilla, joista emme voi mitään ymmärtää.

Kalojen tragedia on se, ettei niillä ole ääntä eikä ilmeitä. Jopa lainsäätäjät ovat unohtaneet kalat. Eläinsuojelulait eivät ulotu kaloihin asti.

Hauella on kalana erityisasema suomalaisessa mytologiassa. On tietysti Kalevala, Väinämöinen ja eräs kuollut hauki. Lisäksi hauen on uskottu pystyvän uimaan elävien ja kuolleiden valtakunnan välillä. Jos sielu joutuu hauen nielemäksi ("hauen suoleen"), niin henkilöllä menee erityisen huonosti.

Kun etsii netistä tietoa hauesta, kaikki haut johtavat ruokalajeihin. Hauki on eläin eikä elintarvike. Samoin suuri osa kuva-annista keskittyy siihen, miten joku idiootti on tappanut hauen. Onpa vaikuttavaa.

Loppuun hauska video.
EDIT: Heittoni eläinsuojelulaeista ja kaloista herätti kritiikkiä. Eläinsuojelulaissa toki sanotaan lain koskevan kaikkia selkärankaisia. Kala myös pitäisi teurastaa ja tainnuttaa heti pyydystämisen jälkeen. Tämä saattaa toteutua yksityisten kalastelijoiden kohdalla (joskin epäilen suuresti, sillä kalastukseen ei vaadita samanlaista taitojen osoittamista kuin metsästykseen). Suurempi ongelma ovat kalankasvattamot, joissa eläimille ei edes yritetä vaatia mahdollisuutta toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Lisäksi ammattimaisessa massakalastuksessa eläimiä ei lopeteta pyytämisen jälkeen vaan niiden kuolemaa pitkitetään esimerkiksi laittamalla ne elävinä jäihin. Eli käytännössä eläinsuojelulaki ja sitä valvovat viranomaiset kantavat huolta kalojen hyvinvoinnista vielä paljon, paljon vähemmän kuin muiden tuotantoeläinten kohdalla.

Peter Singer ottaa kantaa urheilukalastukseen artikkelissaan Toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset: "Mutta tieteellinen tutkimus on tuonut uutta tietoa myös muiden kuin ihmistä lähimpänä olevien lajien elämästä. Lynne Sneddonin ja muiden Roslin Instituten tutkijoiden havainto, että kalat tuntevat kipua ja koukkuun tarttuminen satuttaa niitä, on antanut uutta voimaa kalastusta vastustavalle liikkeelle. Vaikka kaloilla tehty tutkimus aiheutti niille kärsimystä, jos sen ansiosta yleinen mielipide kalastus”urheilua” kohtaan muuttuu, tutkimus on vähentänyt kalojen kärsimän kivun kokonaismäärää miljoonakertaisesti verrattuna tutkimuksen aiheuttamaan kärsimykseen."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti